I början av 1930-talet började Sven Gunnarsson tälja träfigurer. Under några år satt Sven och brodern Nils på Gröna Lund och Skansen och täljde, men sedan 1947 har verksamheten bedrivits i butiken på Drottninggatan 77 i Stockholm.


På sextiotalet började sonen Urban tälja de populära träfigurerna och systern Gisela målar dem. En av de mest populära figurerna genom tiderna har varit Winston Churchill men även profiler från Andra Världskriget har varit starkt efterfrågade. Numera är det aktuella figurer som är vanligast, som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia, Bush, Saddam Hussein, Chaplin, Ghandi, Margret Thatcher, Castro m. fl.


Figurerna grovsågas först med bandsåg ur trä av al eller lind. Sedan skapar Urban vidare med kniv. Målningen gör Gisela med fina penslar.

De politiska och kända figurerna kan ofta levereras omgående men specialbeställda träfigurer baserade på fotografi av någon person tar ett par veckor. Dessa är särskilt uppskattade gåvor vid speciella tillfällen som t ex jubileum, pensionering, 50- eller 75-års dagar.


Under rubriken Bilder finns exempel på några av alla träfigurer som blivit till genom åren men figurerna upplevs bäst i verkligheten, så varmt välkommen på ett besök i butiken/verkstaden.

 

Gunnarssons, Drottninggatan 77, 111 60 Stockholm

Tel: 08-21 67 17, 070-645 25 21     e-post

Fotograf Roland Brinkberg